Mensenrechten – Onze houding
Onze verklaring inzake het respecteren van mensenrechten
Als internationaal actief familiebedrijf zijn we ons bewust van onze verantwoordelijkheid voor medewerkers, milieu en maatschappij. Daarom zetten we ons in om sociale standaarden na te leven, mensenrechten te bevorderen en schending van mensenrechten te voorkomen.
Al 125 jaar lang staat Miele als vrijwel geen ander bedrijf voor hoogwaardige huishoudelijke en industriële apparaten en is het het summum voor betrouwbare en duurzame producten. Onder de vaste waarden van het bedrijf valt ook de respectvolle en verantwoorde omgang met werknemers en leveranciers. Respect voor mensenrechten is voor Miele bij alle zakelijke activiteiten vanzelfsprekend – en vormt een wezenlijk kenmerk van de bedrijfscultuur.
Realisatie van SA8000 en Code of Conduct op de lange termijn
Miele verwacht ook dat leveranciers sociale criteria naleven. Alle leveranciers wereldwijd moeten zich inzetten om binnen het eigen bedrijf de bovenstaande criteria conform de sociale standaard SA8000 na te leven en ook bij hun subleveranciers op de naleving hiervan te letten. Bovendien zijn de in de Supplier Code of Conduct genoemde principes en vereisten een integraal onderdeel van de zakelijke relaties tussen Miele en de leveranciers. De leverancier erkent de principes die bij de sectoren mensen- en personeelsrechten, milieubescherming, ethische zakelijke activiteiten en integriteit van bedrijven, verantwoorde distributieketens en nodige zorgvuldigheden nader worden toegelicht als minimale standaarden. Hij zet zich er bovendien voor in deze principes en eisen aan voorgaande distributieketens door te geven.
Risico-analyse
Aangaande de leveranciers controleert en adapteert Miele regelmatig het sinds jaren gerenommeerde proces van de risico-analyse. Hiervoor worden de directe leveranciers met betrekking tot hun potentiële risico's met behulp van externe risico-indicatoren en reeds bestaande aanvullende interne informatie (onder andere concrete inzichten en ervaringen) beoordeeld en op risiconiveaus geprioriteerd. De prioritering vormt de basis voor een gericht, proactief management van risico's en maatregelen door Miele. Dit bevat al naargelang de risicoclassificatie van de leverancier diverse handelingen – tot aan jaarlijkse controles van leveranciers ter plaatse op de naleving van de gevraagde criteria en minimale standaarden.
De risico-analyse wordt door Miele procedureel regelmatig uitgevoerd en gedocumenteerd – ten minste eens per jaar. Daarnaast vindt er een risico-analyse plaats als daar aanleiding voor is en de door Miele vastgestelde inschatting van het risico dit vergt of er daadwerkelijk aanneembaar sprake is van schending van verplichtingen, ook bij indirecte leveranciers. Als er ondanks alle voorzorgsmaatregelen redenen zijn dat zakelijke activiteiten van Miele eventueel negatieve effecten op mensenrechten kunnen veroorzaken, beschikt Miele over een escalatieprocedure voor de beoordeling, wijziging, beëindiging en/of correctie van de activiteit. Dit kan ook leiden tot een beëindiging van de zakelijke relatie.
Klachtenprocedure
Wij moedigen onze medewerkers aan vermoede schendingen van deze beginselverklaring inzake mensenrechten via de bestaande klachten- en geschillenprocedures te melden. Daaronder vallen ook het lokale management, de bevoegde personeelsafdelingen of de compliance-hotline. Onze partners en derden hebben de mogelijkheid om op verschillende manieren op www.miele.com via een ombudsman potentiële schendingen van deze beginselverklaring inzake mensenrechten te melden.
Verantwoordelijkheidsgebieden
De eindverantwoordelijkheid voor de realisatie van deze beginselverklaring ligt bij de bedrijfsleiding die uit zes leden bestaat. De verantwoordelijkheid voor de realisatie van de zorgvuldigheid op het gebied van mensenrechten ligt bij de betreffende leiding van de Miele groep en is taakspecifiek geïmplementeerd. Zo wordt gewaarborgd dat elke bedrijfssector bekend is met de eigen verantwoording voor de naleving van mensenrechten en de dagelijkse realisatie zowel binnen de eigen zakelijke activiteiten als in de distributieketen. De overkoepelende coördinatie en aansturing wordt uitgevoerd door een centrale taskforce – geleid door de afdelingen Sustainability and Regulatory Affairs en Legal and Compliance.
De bedrijfsleiding van Miele