Stoomovens zijn tegenwoordig heel populair, omdat hiermee op unieke wijze gezonde en ook lekkere voeding kan worden bereid. Met de introductie van een nieuwe generatie inbouwapparatuur start Miele een productoffensief op het gebied van stoomovens. Liefhebbers van de kookkunst kunnen zich verheugen op geheel nieuwe modellen en op een unieke stoomtechnologie.
Miele-stoomovens werken van oudsher met een zogenaamde externe stoomunit. Via deze unit wordt de stoom buiten de bereidingsruimte opgewekt en dat heeft praktische voordelen: er zijn geen kalkafzettingen in de bereidingsruimte en de kooktijden zijn volledig onafhankelijk van de hoeveelheid levensmiddelen die bereid moet worden. Dit principe heeft Miele nu voor de nieuwe modellen verder ontwikkeld en verbeterd.
MultiSteam, MonoSteam en PowerSteam
MultiSteam is de topper binnen de nieuwe Miele-stoomovens. Deze technologie werd ontwikkeld voor modellen met de nieuwe 38 liter bereidingsruimte en voor de combi-stoomovens in XL-formaat (48 liter). Het principe werkt als volgt: water wordt uit het reservoir naar een krachtige stoomopwekker achter de bereidingsruimte geleid. De opgewekte stoom verspreidt zich vervolgens via acht inlaatopeningen (zes bij combi-stoomovens) in de bereidingsruimte. Daardoor wordt de opwarmtijd verkort, wordt de stoom snel en gelijkmatig verdeeld en worden optimale resultaten bereikt. De MultiSteam-technologie is een uniek kenmerk van Miele-stoomovens en is als zodanig direct herkenbaar. De stoominlaatopeningen zijn namelijk in een module aan de achterkant van het apparaat geïntegreerd, terwijl het MultiSteam-symbool en het Miele-logo op decente wijze met led’s zijn verlicht (afhankelijk van het type).
MonoSteam is de beproefde stoomopwekkingsprocedure van Miele, waarbij de stoom via inlaatopeningen in de bereidingsruimte wordt verspreid. MonoSteam is vooral geschikt voor de modellen met een kleinere bereidingsruimte (33 liter volume). Deze manier van stoomopwekking in het waterreservoir is bekend van de huidige Miele-stoomovens.
PowerSteam is het exclusieve kenmerk van de hogedrukstoomoven van Miele. Dit apparaat is een klassieker en was 30 jaar lang wereldwijd de eerste inbouwstoomoven voor huishoudelijk gebruik. Bij dit model is een extra krachtige stoomopwekker vereist, omdat het stomen hier onder druk en bij temperaturen tot 120 °C gebeurt. Onder druk worden de kooktijden met circa de helft korter; dit apparaat heeft bovendien de snelste opwarmtijden.
Homogeniteit in design
Bij het plaatsen van de drukstoomoven naast andere Miele-inbouwapparatuur was tot nu toe geen mooie homogeniteit in design mogelijk Dit probleem kan nu door een fraaie aanpaslijst en door een liftdeur in het PureLine-design worden opgelost. Op deze manier wordt bij een horizontale opstelling van de apparatuur een mooi geheel verkregen. Dit geldt ook als de hogedrukstoomoven bijvoorbeeld boven een oven moet worden ingebouwd.
Automatische programma’s
De overstap naar koken met stoomovens is niet al te moeilijk. Bij Miele-stoomovens komen de kooktijden namelijk overeen met de bereidingstijden op een kookplaat (met uitzondering van hogedrukstoomovens). Wie geen risico wil lopen en altijd een perfect resultaat wil bereiken, kan het beste gebruik maken van de automatische programma’s voor koken, opwarmen, ontdooien en inmaken. Het instellen van verwarmingssoort, tijd en temperatuur is dan niet nodig.
Indien men een stoomoven koopt, heeft men vaak nog weinig ervaring met deze nieuwe kooktechniek. Om liefhebbers van de kookkunst te inspireren en te helpen, heeft Miele voor deze apparatuur speciale kookboeken ontwikkeld. Hierdoor beschikt men over de juiste aanwijzingen en recepten voor een optimaal gebruik van de stoomovens, van drukstoomoven tot een combi-stoomoven in XL-formaat.