Culinaire garnalen-burger en German-style gehaktbrood burger
Ingredienten
- Voor de culinaire garnalen-burger:
- 500 gram verse gamba’s, zonder schil en darmkanaal verwijderd
- 1 ei
- Viskruiden
- Teentje knoflook, geperst
- Vier verse krokante broodjes
- 1 witte ui, in ringetjes gesneden
- 1 klein zakje gemengde sla
- 1 komkommer, geschild
- Paar takjes mint
- 1 dl yoghurt
- Peper en zout uit de molen
- Voor de German-style gehaktbrood burger:
- 4 verse sesambolletjes
- 4 plakjes gehaktbrood of smac, ongeveer 1 cm dik
- 2 vleestomaten, in plakjes gesneden
- Knapperige ijsbergsla of krulsla
- 2 eetlepels mayonaise
- 2 eetlepels zure room
- 2 theelepels Doesburgsche mosterd
Benodigdheden
- Spiraalsnijder
- Koekenpan
- Keukenmachine
- Snijplank
Voor vier culinaire garnalen-burgers:
Stap 1:
Doe de gamba’s met het ei, de viskruiden en de geperste knoflook in de keukenmachine en maal er gehakt van.
Stap 2:
Vorm er vier gelijke burgers van en bewaar tot verder gebruik in de koelkast.
Stap 3:
Bak de uienringetjes in olie krokant en goudbruin.
Stap 4:
Maak met een kaasschaaf lange slierten van de komkommer.
Stap 5:
Hak wat blaadjes mint fijn (bewaar de topjes voor de garnering), meng door de yoghurt en breng op smaak met peper en zout.
Stap 6:
Snijd de broodjes door en besmeer met een dun laagje van de yoghurt. Leg er wat van de komkommersliertjes op.
Stap 7:
Bak ondertussen de burgers in olie op niet te hoog vuur, ongeveer vijf minuten aan iedere kant.
Stap 8:
Verdeel wat van de sla over de broodjes, leg de burgers erop en nog een laagje yoghurt, sla en de krokant gebakken uienringen. Garneer met de munttopjes.
Voor vier German-style gehaktbrood bugers:
Stap 1:
Verhit een koekenpan met een beetje olie en een klein klontje boter. Bak hierin de plakjes gehaktbrood aan twee kanten goudbruin.
Stap 2:
Meng ondertussen de mayonaise, zure room en mosterd en breng op smaak met peper en zout.
Stap 3:
Leg wat sla op het broodje en hierop een beetje van de dressing. Verdeel de tomaat over de vier broodjes.
Stap 4:
Leg het gehaktbrood op de tomaat en lepel er wat van de dressing overheen.
Stap 5:
Doe de andere helft van het broodje er boven op.