In de vaatwasser
Tips voor het gebruik van de vaatwasser
1. Samenspel
De efficiëntie van een professionele vaatwasser is het grootst wanneer de waterkwaliteit, het vaatwasmiddel en de dosering optimaal zijn afgestemd op het spoelgoed en de vuilgraad. De basisinstelling van de machine is daarom bijzonder belangrijk.
Laat u hierbij helpen door uw servicedienst.
2. Voorspoelen
Serviesgoed moet altijd zonder grote hoeveelheden etensresten worden ingeruimd. Vooral levensmiddelen met veel zetmeel, zoals aardappelen, vormt korsten die moeilijk te verwijderen zijn.
Het is de moeite waard om het serviesgoed kort met lauw (!) water af te spoelen.
3. Professioneel afwasmiddel
Als op het etiket ‘professioneel’ staat, moet er ook ‘professioneel’ vaatwasmiddel in de verpakking zitten. Door de kortere spoeltijden van professionele vaatwassers lossen standaard huishoudelijke schoonmaakmiddelen meestal te laat op, waardoor het serviesgoed niet schoon wordt.
Bewaar reinigingsmiddelen op een droge, donkere en koele plaats. Houd u aan de houdbaarheidsdatum!
4. Juiste dosering
Als u vervuiling opmerkt, moet u de aanbevolen dosering opnieuw raadplegen. Dit is de beste manier om de benodigde hoeveelheid reinigingsmiddel aan te passen.
Meer chemie is niet altijd beter.
5. Waterhardheid
De waterhardheid beïnvloedt de keuze en dosering van chemicaliën. U kunt het beste de service om hulp vragen bij het vinden van de optimale instelling.
Waterbehandelingssystemen helpen om het water kalkvrij te houden.
6. Slim inruimen
U kunt glazen het beste een beetje schuin neerzetten. Zo kan het water weglopen en kan het serviesgoed beter drogen. Bestek moet naar boven gericht zijn. Grote, zware voorwerpen horen onderin.
De rekken zetten de toon en laten zien in welke richting het serviesgoed moet worden ingeruimd.
7. Laten uitdampen
Nuttige tips: serviesgoed dat rechtstreeks uit de vaatwasser komt, is vanwege de hoge temperaturen gevoeliger en kan daardoor sneller breken.
U kunt serviesgoed het beste een paar minuten laten afkoelen voordat u het in de kast zet.
8. In de kast
Serviesgoed onderin de vaatwasser wordt als eerste uitgeruimd om te voorkomen dat water op andere schone vaat druppelt. Zet nooit nat of vochtig servies weg, want bacteriën groeien waar water is!
Vergeet niet uw handen te wassen voordat u een vaatwasser uitruimt!
9. Onderhoud van de machine
Indien beschikbaar, moet het programma ‘Machinereiniging’ regelmatig worden uitgevoerd (alternatief ‘Intensief’ of ‘Hygiëne’). Dit helpt vet-, zetmeel- of eiwitafzettingen te verwijderen.
Minimumtemperatuur voor reiniging: 70 graden Celsius.
10. Goed kijken
Controleer de afdichtingslippen, zeven, sproeiarmen en wieltjes van de rekken regelmatig op afzettingen en reinig ze.
Vuil kunt u voorzichtig verwijderen met een vochtige doek of borstel.
Dit artikel maakt deel uit van ons klantenmagazine ‘PROconcept’. U kunt onze uitgaven hier downloaden.