Een Miele Professional vaatwasser vol met vaatwerk
StartpaginaKnowledge HubBlogWanneer het servies verkleurt
Whitepaper

Wanneer het servies verkleurt

Na afloop van de spoelcyclus kan de eerste blik in de machine soms voor een verrassing zorgen: namelijk, wanneer het servies er verkleurd uitkomt. Dit komt door levensmiddelen, zoals bijvoorbeeld tomatensaus, groente, thee of koffie, die ten dele hardnekkige verkleuringen achterlaten.
Deel deze pagina
Succesvol
Link is gekopieerd

Waarom verkleurt serviesgoed?

De soort en de staat van de levensmiddelen hebben een grote invloed op de verkleuring.

Bovendien spelen hierbij een grote rol:

  • de contactduur
  • de temperatuur van het levensmiddel
  • het materiaal en de staat van het serviesgoed. Ook zogenaamd gladde, vaste oppervlakken,

zoals bijvoorbeeld kunststof of porselein zijn gevoelig voor verkleuringen.

Koffiekopje valt om en veroorzaakt een vlek.

Waarom raakt het serviesgoed beschadigd?

Is de verkleuring slechts oppervlakkig, dan kan dit normaal gesproken behandeld worden door af te wassen. Is het oppervlak echter beschadigd, dan kan het lastiger worden om van de verkleuringen af te komen. Zulke beschadigingen ontstaan door dagelijks gebruik, wanneer bijvoorbeeld messen en vorken het oppervlak bekrassen of serviesgoed wordt gestapeld.

Hoe kunnen verkleuringen worden behandeld?

Een effectief middel om bijvoorbeeld bruinachtige verkleuringen in koffiemokken te behandelen, is bleek. Hiervoor wordt een spoelmiddel met bleekmiddel gebruikt (zoals actief chloor of actieve zuurstof). Bij het bleken worden tijdens de spoelcyclus kleurstoffen geoxideerd, waardoor de verkleuringen “onzichtbaar” worden.

Waarom is kunststof bijzonder moeilijk te behandelen?

Bij kunststof kan ook het bleken soms niet tot het gewenste resultaat leiden. Een reden daarvoor is de chemische samenstelling: kunststof bestaat uit ontelbare met elkaar verbonden koolstofmoleculen. Pigmenten uit de levensmiddelen hopen zich hier permanent op in de structuur, waardoor het verwijderen van de verkleuring niet meer zo eenvoudig is. Bevinden zich daarnaast scheuren of groeven op het oppervlak, dan hecht het pigment zich bijzonder eenvoudig aan de kunststof. Eenmaal aangehecht pigment kan chemisch noch mechanisch worden verwijderd. Zulke verkleuringen zijn dan permanent en in dat geval helpt boenen noch bleken.

Hoe worden verkleuringen voorkomen?

Serviesgoed dat met sterk kleurstofhoudend voedsel of dranken is bevuild, moet direct na het gebruik kort worden afgespoeld. Grove etensresten horen eveneens te worden verwijderd, zodat niets kan aanhechten. Opgelet: komt bijvoorbeeld een bord met resten van tomatensaus in de machine, dan kunnen de pigmenten loslaten, op ander servies terechtkomen en daar eveneens tot verkleuringen leiden.

Conclusie

Levensmiddelen zoals tomatensaus kunnen niet alleen op een tafelkleed hardnekkige vlekken veroorzaken, maar ook op kunststof onaangename verkleuringen achterlaten. In beide gevallen geldt: verkleuringen zijn weliswaar vervelend, maar niet per se uitzichtloos. Wie snel handelt en het juiste middel inzet, heeft nog lang plezier van zijn tafelkleed – en van zijn serviesgoed.

Heeft u persoonlijk advies nodig?

Bent u geïnspireerd geraakt en wilt u meer weten over onze maatwerkoplossingen? Neem contact met ons op voor meer informatie.