Een in-huis wasserij met Benchmark wasmachines en drogers van Miele Professional
StartpaginaKnowledge HubBlogDe verbouwing van wasserijen in bestaande gebouwen

De verbouwing van wasserijen in bestaande gebouwen

Blog artikel
Wasserijen in oude gebouwen zijn niet altijd modern. Maar wat kunnen kleine zorginstellingen doen om hun bestaande wasserijen aan te passen aan de laatste stand van de techniek? Technisch planner Stefan Bohde weet hoe u met een beheersbare investering grote effecten kunt bereiken.
Deel deze pagina
Succesvol
Link is gekopieerd

Interview met Stefan Bohde

Portret van de technisch planner Stefan Bohde.

Is het eigenlijk wel de moeite waard om wasserijen in oude gebouwen te moderniseren?

Natuurlijk! De werking van de wasserij wordt op lange termijn gegarandeerd en de technologie van de apparatuur wordt op de nieuwste technische standaard gebracht. Hierdoor kunnen enorme besparingen op energiekosten worden gerealiseerd. Tegelijkertijd hebben de nieuwe machines de nieuwste was- en droogprogramma’s en zorgen ze zo voor de hoogst mogelijke bescherming van het wasgoed. In Bad Gottleuba hebben we onlangs zonder veel kosten een wasserij met twee machines met scheidingswand geïnstalleerd in een oud gebouw uit de jaren '80 van de vorige eeuw. De was wordt daar nu zelfs hygiënisch verwerkt voor twee tehuizen met in totaal 120 bewoners.

Waarom moderniseren deze zorginstellingen hun wasserijen?

Veel zorginstellingen moeten reageren wanneer de apparatuur het einde van zijn levensduur heeft bereikt en de onderhoudskosten voor hun machines na misschien wel 20 jaar gebruik te hoog worden. Het eerste doel is dan om nieuwe vervangende machines te plaatsen zonder het gebouw te hoeven verbouwen. Maar als de hoeveelheden of soorten wasgoed zijn veranderd of als er nieuwe hygiëne-eisen moeten worden nageleefd, is een algemene herziening van de ruimte en de technologie aan te raden. Onze collega’s van de buitendienst staan altijd klaar om advies en hulp te bieden.  

Een bouwplan ligt opgerold op een bouwtekening.

Waarom moet men dit controleren?

Een klassiek voorbeeld is het overschakelen van een kleinere naar een grotere wasmachine. Dit kan het geval zijn als de hoeveelheid wasgoed is veranderd. De technologie moet dan worden aangepast vanwege de gewijzigde aansluitings- en installatieomstandigheden.

Passen alle nieuwe machines eigenlijk wel in elke ruimte?

In principe wel. Maar in veel oude gebouwen hebben de deuren slechts een standaardbreedte van 1,01 meter. Grotere machines moeten daarom worden gedemonteerd om ze door de deur te krijgen en ze vervolgens in de ruimte op te stellen. Dit is gemakkelijk te doen met drogers en mangels. In het geval van wasmachines raden wij aan om de grootte te delen en twee kleinere machines te kiezen waarmee dezelfde hoeveelheid wasgoed kan worden gewassen als met één grote machine.   

En wanneer heeft een verbouwing zin?

Het is altijd zinvol om te investeren in een in-huis wasserij. Het is het visitekaartje van de vestiging en een duidelijk concurrentie-argument ten opzichte van andere zorgfaciliteiten. Natuurlijk moet ook in een wasserij aan bepaalde wettelijke vereisten worden voldaan: bijvoorbeeld regelgeving inzake werkplekken, met richtlijnen voor verlichting, ventilatie en kamerhoogte met het oog op arbeidsveiligheid. In veel oude gebouwen wordt hier niet aan voldaan, vooral niet in de kelders. Het is echter ook zinvol om de bestaande ruimte te verbouwen als u grotere werk- en opslagruimtes wilt hebben. In de loop der jaren kunnen de logistieke processen in de faciliteit ook veranderen, en daar kan dan rekening mee worden gehouden. Een scheiding tussen de onreine en reine kant, die om hygiënische redenen heel zinvol is maar misschien nog niet bestaat, kan op dit moment ook worden gevormd.

Welke andere redenen kunnen er zijn om de wasserij te verbouwen?

Moderne apparatuur en een goed georganiseerde wascyclus kunnen elke wasserij, ongeacht de grootte ervan, helpen om de energie- en bedrijfskosten te verlagen en de inzet van personeel te optimaliseren. Vooral het verbeteren van de efficiëntie in de personeelsafdeling is inmiddels voor het management van elke zorginstelling een belangrijk aspect. De tijd die vrijkomt in de wasserij kan op een andere manier worden gebruikt: de wasserijmedewerker kan ook het pas gewassen wasgoed in de kasten van de bewoners leggen in plaats van hier een zorgmedewerker mee te belasten. Op deze manier hebben bewoners ook direct contact met de mensen die voor hun weinige overgebleven intieme spullen zorgen.   

Waar moet je tijdens het verbouwen van een wasserij nog meer op letten?

In elk geval is het aan te raden dat het management van de instellingde medewerkers raadpleegt en hen voorbereidt op de moderne apparaten en nieuwe processen. U kunt ook een expert van of bij Miele inschakelen om de nieuwe technologieën te presenteren en zo de neuzen van de medewerkers dezelfde kant op te krijgen. Dit is belangrijk om de gewenste doelen te bereiken.

Tips voor de verbouwing

  • Definieer de vereisten voor de gemoderniseerde wasserij
  • Bespreek uw plannen met een architect
  • Neem contact op met een wasserijexpert
  • Laat verbouwingen uitvoeren door gespecialiseerde vakmensen
  • Train uw medewerkers in het gebruik van de nieuwe apparaten

Dit artikel maakt deel uit van ons klantenmagazine ‘PROconcept’. U kunt onze uitgaven hier downloaden.

Heeft u individueel advies nodig?

Bent u geïnspireerd geraakt en wilt u meer weten over onze maatwerkoplossingen? Neem contact met ons op voor meer informatie!